Toenemende spanningen in de wereld en de behoefte voor meer materieel, manschappen en oefenruimte om voldoende voorbereid te zijn op toekomstige dreigingen. Daar ging de voorlichtingsavond van defensie over, een voorlichtingsbijeenkomst die door het hele land georganiseerd wordt want de behoefte en de uitbreidingsplannen strekken zich uit over het hele land.
Dat deze plannen veel ongerustheid teweeg brengen in onze provincie en gemeente, was wel duidelijk uit de hoge opkomst. Met ongeveer 500 mensen uit onder andere Tynaarlo, Glimmen en Yde was de opkomst groot en was duidelijk dat dit onderwerp “leeft” bij vele inwoners.
Blik op GAE:
Op dit moment mag Defensie jaarlijks 5000 ‘sorties’ (opstijgen, oefenen en weer landen) uitvoeren en dat is volgens het Ministerie van Defensie te weinig om voldoende geoefend te zijn en potentiële vijanden voldoende ‘af te schrikken’. Daarom willen zij deze sorties uitbreiden naar 7500 per jaar.
De F-35 straaljagers vliegen op dit moment alleen vanaf Volkel (Noord Brabant) en Leeuwarden (Friesland), en er wordt nu onderzocht of er meer vanaf deze vliegvelden gevlogen kan worden. Alleen lijkt dit geen waarschijnlijke optie want de omwonenden ervaren nu al zeer veel geluidsoverlast van deze zeer luidruchtige straaljagers, zoals ook te zien was bij de uitzending van Pointer. Kortom, er wordt gezocht naar alternatieve locaties om op te stijgen en te landen. Daarom is GAE in beeld als mogelijke locatie voor de mogelijke stationering van F-35’s, naast onder andere Lelystad en Twente.
Wat betekenen deze plannen voor alle omwonenden:
Als Groningen Airport Eelde aangewezen wordt als militair- en burgerluchthaven, zal dit veel veranderen voor alle inwoners van onze gemeente én de buurgemeenten. Naast de reeds bekende plannen voor de verruiming van openingstijden en meer lesvluchten, zal er ook minimaal enkele malen per jaar een squadron (10 – 24) F-35’s vanuit Eelde gaan oefenen. En zij zullen dan ook een groot aantal sorties krijgen.
En dit stijgen, oefenen en landen veroorzaken een oorverdovend geluid. Velen hebben waarschijnlijk al wel eens een F-16 horen vliegen of misschien zelfs horen opstijgen of landen. Dat geluid is niets vergeleken met een F-35. Een F-35 veroorzaakt 6 maal zoveel geluid bij het opstijgen en zelfs 20 maal zoveel bij het landen, in vergelijking met een F-16. Sommige piekgeluiden bereiken soms zelfs regelmatig een volume boven de 100 decibel. De KNO-arts Straatman zegt hierover: “Meer dan 2 minuten geluidsbelasting van 110-120 decibel leidt al tot gehoorschade, ofwel verminderd gehoor, een piep of ruis en vaak ook tot gevoelens van stress of soms zelfs depressie.”. Niet voor niets is daarom met festivalorganisaties afgesproken dat het geluid niet boven de 103 decibel mag komen en worden hier gehoordopjes aanbevolen.
En nu:
Op dit moment is er nog niets definitiefs en wordt er alleen geïnventariseerd en gestudeerd zodat er aan het eind van dit jaar, begin volgend jaar door het kabinet voorkeursopties aangewezen kunnen worden. Eerst wordt er nu onderzocht wat de impact is op het milieu, de Natura 2000 gebieden, op de bestaande- en toekomstige woningen en andere factoren. Nadat het kabinet de voorkeurslocaties aangewezen heeft, kunnen er zienswijzen ingediend worden en dan maakt het kabinet eind 2025 de definitieve keuze.
Tijdens de bijeenkomst werden enorm veel vragen gesteld, werd gewezen op de gevolgen voor inwoners, de natuur, en bijvoorbeeld recreatie. Zorgen die ook bij onze fractie leven want naast de gevolgen voor onze inwoners, worden ook dieren getroffen door de zeer hoge geluidsniveaus en ook worden de Natura 2000 gebieden belast met de uitstoot van stikstof en andere schadelijke stoffen.
Inmiddels hebben de Provinciale Staten van Drenthe en Groningen en de gemeente Tynaarlo zich al uitgesproken tegen militaire vluchten in Eelde. Iets waar onze fractie volledig achter staat! Wij hopen dan ook dat zij dit standpunt vast blijven houden en niet zwichten voor mooie woorden of beloften. En het kabinet? Kijkt die alleen naar de uitkomsten van de studie of laten zij het aantal kiezers en het politieke belang van het Noorden meewegen? De geschiedenis leert dat er dan weinig garanties zijn op een goede afloop.