Veen daar gaat het over en de naam zegt het al het gaat om bufferen. In dit geval het bufferen van koolstof en water. Dat raakt direct de herinrichting van de polders Lappenvoort en Oosterland met veengrond waar het waterpeil omhooggaat.

Het gaat maar om 3-4% van de aarde wat nog veen is. Het bijzondere is dat deze kleine hoeveelheid grond 30% peat carbon (grond koolstof) in zich heeft. Cruciaal voor de tempartuurontwikkeling op onze aarde. Toch pikken we nog steeds ruimte van het veen in.  5 regio’s in Europa: BE, FR, IR, NL, DE hebben elkaar gevonden en werken samen aan oplossingen en inspireren elkaar. Er wordt gewerkt met het landschap als uitgangspunt. De doelen zijn klimaatadaptatie door water te bufferen, water langzaam loslaten, het binden van koolstof en als extra bonus de toename van de biodiversiteit. In De Onlanden is al te zien wat waterpeil verhogen doet met de biodiversiteit. Wat een soorten vogels. Genieten!

Veen heeft vroeger veel geld opgeleverd voor de landeigenaren. Ook werk voor grote groepen mensen, maar natuurlijk ook armoede en zware werkomstandigheden. Hoe kunnen we zorgen dat er toekomstperspectief komt voor ondernemers in het veen en omwonenden. Nieuwe inkomstenbronnen die voorbij kwamen zijn: biolaminaat, isolatie van lisdodde, visserij, groen toerisme, ….  Het uitgangspunt is veen als kans. Netwerkorganisatie Groeningen zet zich al in voor het veengebied onder Groningen, maar het moet groter.

We worden ons steeds meer bewust wat de waarde is van veen. Hoe kunnen we deze mooie gebieden beschermen en laten groeien?  Ons water gaat vanuit de polders snel naar zee wat zorgt voor droogte als het niet regent en overlast als het veel regent. De afgelopen jaren werd grond ingericht voor de functie die het kreeg. Het is nu tijd om dit om te draaien. De grond is leidend en de functie is volgend aan het landschap.

Wil je veranderen dan is toekomstperspectief nodig en een andere waarderering van grond. De waarde berekenen vanuit de bijdrage aan het klimaat? Is dat een optie? De zoektocht is gaande.
Inspirerend is dat de veengebieden in de Gemeente Tynaarlo (De Onlanden en het Zuidlaardermeergebied) via verschillende partijen aandacht krijgen verbonden in Groeningen en daar al goede ontwikkelingen zichtbaar zijn.  Hoopgevend zijn de pilots in het Noorden met o.a. biologisch boeren op land wat een hoger waterpeil heeft en lisdodden teelt voor isolatie.