Daarom is de gemeente van plan in elk van de drie grote kernen een gebouw te realiseren waar de bewoners van het dorp kunnen samenkomen, elkaar ontmoeten en samen activiteiten ontplooien. Dat kan mogelijk in een bestaand gebouw of in een nieuw onderkomen, of misschien beiden. Verenigingen kunnen daar vergaderen, lezingen organiseren, schilderen, dansen, repeteren, er is ruimte voor een “huiskamer” functie en er kan gedacht worden aan bibliotheekruimte, ruimte voor optredens van toneel of muziek. Door zoveel mogelijk multifunctionele ruimtes te creëren kan er ‘veel meer met minder’

In het kader van het accommodatiebeleid van de gemeente werden in november informatieavonden in Zuidlaren, Vries en Eelde-Paterswolde georganiseerd.

Deze eerste avonden waren een kennismaking met het begrip van cultuurhuizen, er werden voorbeelden getoond. En de avonden waren bedoeld als een eerste peiling naar de interesse van de aanwezige verenigingen en organisaties om in een dergelijk project te stappen.

Deze 3 bijeenkomsten waren de start van het project Cultuurhuizen. De komende maanden zullen de wensen van de verenigingen en organisaties in gesprekken en vergaderingen in beeld worden gebracht. Daarbij wordt er natuurlijk ook gekeken naar de huidige accommodaties. Grootte, geschiktheid, comfort, kosten van moderniseren en verduurzamen van deze gebouwen komen daarbij natuurlijk aan de orde. Ook wordt gekeken naar bestaande de gebouwen, die wellicht al aardig oud zijn en daardoor een grote “geschiedenis” met zich meedragen. Vanwege die historische betekenis en waarde willen veel inwoners niet dat zo’n het gebouw afgebroken wordt. De wens is te kijken of deze in te passen zijn in een groter plan met een cultuurhuis.

Projectleider Jan Temmink was duidelijk nieuw in onze gemeente en moet zich nog verder verdiepen in het zeer rijke verenigings- en organisatieleven in onze dorpen. Hij kreeg flink wat, vaak kritische, vragen. In dit vroege stadium kon hij nog niet veel vertellen, de vragen neemt hij mee naar de volgende fase van zijn onderzoek. Wel wist hij dat in Zuidlaren de locatie voor een Cultuurhuis gepland is op het voorterrein van de voormalige Prins Bernardhoeve, maar in de andere twee dorpen is nog alles open.

Het zal niet eenvoudig zijn alle wensen voor cultuurhuizen samen te brengen in één plan waarin de (mogelijkheden, beperkingen en historische waarden) van de bestaande accommodaties zijn opgenomen en dat de goedkeuring van de inwoners en gemeenteraad kan krijgen. Er zal nog heel wat water door de Drentse A stromen voor de eerste spa de grond in gaat.

De kans om goede passende accommodaties te realiseren die de komende decennia de ruggengraat van ons verenigingsleven kunnen vormen is echter te mooi om er niet met z’n allen de schouders onder te willen zetten, over schaduwen heen te willen springen en meningsverschillen te willen overbruggen. Laten we naar elkaar luisteren en samen oplossingen zoeken. Het is een kans die we moeten grijpen.

(Bron foto: Google Maps)