Fijn is ook dat deze visie een ruime periode, tot 2032, omvat, dat geeft tenminste continuïteit. GroenLinks Tynaarlo wethouder Hans Kuipers staat aan de wieg van deze nota.

Wat staat er in het document?
Allereerst: het gaat om een visie, dus de nadere uitwerking van het beleid, inclusief een invulling met gelden, moet nog komen. Maar zonder visie kom je nergens, dat moet eerst.

De nota start met een korte schets van de huidige karakteristieken van het culturele landschap in de gemeente Tynaarlo. Want daarop moet je aansluiten.

Tynaarlo kent geen grote culturele instellingen: geen NNO, Guy en Roni, Schouwburg, Oosterpoort, of Nieuwe Kolk. Die zijn in Groningen en Assen. Er is wel een rijk cultureel verenigingsleven. Het wemelt van de koren, muziekgroepjes, verhalenvertellers, dichters, beeldend kunstenaars, toneelverenigingen, dansgroepen, enz. Verder is er in de gemeente veel cultureel erfgoed.

Is er dan een probleem? Ja, want al die groepen drijven op vrijwilligers, ze hebben nauwelijks voorzieningen (presentatieruimtes, onderkomens) en geen financiële armslag. Kortom: de continuïteit is een probleem, ze kunnen zich suboptimaal ontwikkelen en al die kunst en cultuur is veel te weinig zichtbaar voor anderen. Bovendien is er bar weinig contact onderling, je komt elkaar nauwelijks tegen zolang je bijna onzichtbaar bent.

Wat is belangrijk voor de gemeente om te versterken?
Aandacht voor cultuur en kunst leer je als kind. Niet alleen op school, maar juist ook daarbuiten: via muzieklessen, dansen, beeldende kunsten, theater. Maar hoe kom je daarmee dan in aanraking? Door naar voorstellingen, uitvoeringen, tentoonstellingen te gaan. Anders kan je nooit zeggen: wat mooi, dat wil ik ook!! Nu is het zo dat het Rijk kunst en cultuur van landelijk belang subsidieert. Daarvan gaat 0,3% naar de provincie Drenthe (2 euro per inwoner). De provincie Drenthe subsidieert instellingen van provinciaal belang. Helaas staan die nauwelijks in de gemeente Tynaarlo, behalve Museum De Buitenplaats. Dus: als kind of jongere en ook als volwassene kom je hier niet makkelijk in aanraking met kunst en cultuur. Dat moet je al heel bewust plannen je moet ervoor willen reizen. Je kunt die mogelijkheden verruimen o.a. door lokale kunstenaars te ondersteunen en betere mogelijkheden te bieden om zichtbaar te worden. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Het vergroten van het lokale cultuuraanbod met en door lokale kunstenaars laat anderen genieten en ze inspireren om mee te doen.

En dat zijn precies de zaken waarop de cultuurvisie wil aangrijpen:

  • Pijler 1: gerichte aandacht voor kunst- en cultuureducatie voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen stimuleren met behulp van aanbod en voorzieningen.
  • Pijler 2: ondersteuning van lokale kunst- en cultuurgroepen zodat die zichtbaar worden en met die zichtbaarheid anderen kunnen inspireren, dus meewerken aan pijler 1.
  • Pijler 3: het ondersteunen van cultureel erfgoed, ook weer om zichtbaar te kunnen worden en blijven en zo aanwas te kunnen realiseren.

Last but not least: het realiseren van 3 volwaardige bibliotheken in de kernen. Die doelstelling is al eerder vastgelegd door de raad.

Als het gaat om de financiering dan zal er een verhouding zijn van ongeveer 40-40-20% steun aan de drie pijlers (exclusief bibliotheek).

De onderlinge verbinding van dit moois zal moeten gebeuren door aandacht te geven aan crossverbanden, elkaar leren kennen en grensoverschrijdend werken te stimuleren. Belangrijk in dit verband zal het Cultuurhuis worden: een centrale fysieke infrastructuur (gebouw) in alle drie de kernen, waar bibliotheek en culturele groepen onderdak en faciliteiten kunnen vinden. Een prachtig plan! Dat kan onderling verbinden.

Meer weten over de cultuurvisie? Neem dan hier een kijkje. 

(Bron foto: Voorkant visiedocument De magie van kunst & Cultuur van de Gemeente Tynaarlo)