In 2014 heeft Tynaarlo, vooruitlopend op de officiële verplichting, een VN panel opgericht.
Een VN panel bestaat uit een groep mensen met diverse soorten beperkingen die de gemeente adviseert over toegankelijkheid op elk terrein, dus niet alleen fysieke toegang.
De Evaluatie betreft de huidige stand van zaken.
Miguel Ririhena complimenteert de samenstellers, maar mist een visiedocument van het college.
Ook valt het op dat een een betrekkelijk groot aantal kinderen een vrijstelling heeft voor het volgen van onderwijs, terwijl deelname aan onderwijs van groot belang voor de toegang tot de maatschappij.
Bijdrage Miguel Ririhena:
Dat we thans bij het debuut van het nieuwe college de inclusie-agenda gaan bespreken kan zowaar geen toeval zijn. Inherent aan inclusie is immers, de wijze waarop wij onze samenleving hebben ingericht dan wel zouden willen inrichten. Een fundamenteel vraagstuk die afhankelijk van koers en politieke keuzes bepalend is voor alle domeinen binnen het gemeentelijk bestuur. De evaluatie van de inclusie-agenda is dus veelmeer omvattend dan ogenschijnlijk het geval is en kan als ideale testcase worden beschouwd voor het nieuwe college. Een testcase waarvan GroenLinks met enig zekerheid kan zeggen dat het nieuwe college dit met vlag en wimpel zal doorstaan. Niet voor niets hebben wij tijdens campagnetijd een duidelijk statement gemaakt met onze kandidaat wethouder. Wij wisten immers wat wij in huis hebben gehaald en dat dit zeker ook ten gunste zal zijn voor de inclusieve samenleving waar GroenLinks naar streef. Deze testcase leent zich er daarom ook voor dat het college haar daad bij het woord kan voegen.
Maar nu de evaluatie waar het in feite over gaat. Op de eerste plaats onze complimenten voor de evaluatie. Een heldere uiteenzetting van het proces en de gemaakte stappen. Ondanks dat hebben wij toch nog een aantal vragen;
Wat de evaluatie duidelijk maakt is dat er aan de inclusie agenda wat feitelijk een instrument is om een inclusieve samenleving te realiseren geen duidelijk visiedocument aan ten grondslag ligt. Een visiedocument is voor ons onmisbaar omdat de inclusieagenda meerdere beleidsterreinen raakt, het erg richtinggevend is en daarom ook gaat over de veranderende ‘mindset’ van het ambtelijk apparaat. GroenLinks wil daarom graag weten of het college het hier mee eens is en of zij voornemens zijn een visiedocument op te stellen.
Daarnaast lezen wij in de evaluatie en heb ik het ook van een panellid vernomen dat de communicatie en terugkoppeling regelmatig te wensen over laat. GroenLinks wil van het nieuwe college weten hoe zij dit knelpunt gaan tackelen.
Dan nog een tweetal vragen betreffende onderwijs;
In de evaluatie lezen we dat het vorige college een bijeenkomst wilde organiseren voor een aantal onderwijsinstellingen maar omdat er te weinig aanmeldingen waren is dit niet door gegaan. GroenLinks is van mening dat als het om inclusief onderwijs gaat er een belangrijke rol voor de gemeente is weggelegd, wij willen dan ook graag weten hoe het nieuwe college er voor gaat zorgen dat; ook de onderwijsinstelling de urgentie voelen van inclusief-onderwijs en dus ook de urgentie voelen om present te zijn bij de informatiebijeenkomst.
In de bijlage zorg en onderwijs Tynaarlo lezen we tot onze grote schrik dat het aantal vrijstellingen van de leerplicht in de gemeente Tynaarlo is toegenomen van 2 in 2013 naar maar liefst 15 in 2015. Met het oog op het leerrecht, het recht van een kind met een handicap op onderwijs, willen wij weten of de gemeente deze kinderen in beeld heeft en hoe het college ervoor gaat zorgen dat een fundamenteel recht dat ieder kind heeft op onderwijs in onze gemeente gewaarborgd blijft.
Tot zover de vragen. Tot slot is GroenLinks van mening dat de inclusie agenda van fundamentele waarde is voor de veranderende samenleving en dat dit dus ook om een verandering van mindset vraagt van het ambtelijk apparaat en het lokaal politieke bestuur. Immers maken WIJ ook deel uit van die veranderende samenleving.
VERANDERING BEGINT HIER!