Uitsluiting, discriminatie en racisme. Het is helaas nog dagelijks aan de orde, want nog altijd worden er mensen uitgesloten of gediscrimineerd op basis hun beperking, uiterlijk of seksuele voorkeur.
Voor ons is dit onacceptabel. Iedereen, ongeacht geslacht, handicap, religie, ras, etniciteit, leeftijd, sociaaleconomische positie of seksuele geaardheid, moet mee kunnen doen, zichzelf kunnen zijn en zich veilig kunnen voelen.

Een korte terugblik. 

Nadat in 2006 het VN-verdrag over de rechten van personen met een handicap door de Verenigde Naties werd aangenomen, duurde het nog tot Juli 2016 voordat deze door Nederland werd geratificeerd. Vooruitlopend op deze ratificatie heeft Tynaarlo in 2014 als eerste gemeente van Nederland een VN-Panel opgericht op initiatief van onze GroenLinks fractie. Een panel, bestaande uit inwoners met beperkingen, die de gemeente van advies voorziet over toegankelijkheid.

Na een voortvarende start is het thema ‘Inclusie’ in onze gemeente langzaam naar de achtergrond verdwenen. Wanneer er in 2022 een rapport met aanbevelingen door de Noordelijke Rekenkamer wordt gepresenteerd, volgt hierop in maart 2023 een Raadsbijeenkomst. Deze Raadsbijeenkomst, geïnitieerd door wethouder Miguel Ririhena, werd gehouden om met elkaar van gedachten te wisselen over hoe er invulling gegeven kan worden aan het beleid aan Inclusiebeleid.  

Wat wij belangrijk vinden

GroenLinks staat voor een samenleving waarin iedereen zichzelf mag zijn. Voor ons zijn ‘Diversiteit en Inclusie’ dan ook twee belangrijke thema’s, verweven met de waarden waar wij als GroenLinks voor staan: eerlijk delen, verbinding en duurzaamheid. Mee kunnen doen en onderdeel zijn van de maatschappij horen hierbij.

We blijven ons dan ook inzetten voor een gelijkwaardige samenleving en spreken ons uit tegen iedere vorm van uitsluiting, discriminatie en kansenongelijkheid. Tynaarlo moet een gemeente zijn welke toegankelijk is voor mensen met een beperking. Met voor iedereen toegankelijke gemeentelijke gebouwen, openbare ruimte, voorzieningen en digitale informatie.

Hoe we dit willen bereiken

Vanuit deze gedachte willen wij werken aan een Tynaarlo waarin iedereen zich gehoord, gezien en veilig voelt. Wij vinden dat dit alleen bereikt kan worden als we het samen doen. De gemeente moet hierin het voortouw nemen, waarna we met elkaar aan de slag gaan om de ervaren fysieke en sociale drempels zoveel mogelijk weg te halen.

We blijven ons vol inzetten op de uitvoering van het VN-verdrag. Door het opnieuw instellen van een VN-Panel in Tynaarlo kunnen we ervoor zorgen dat er weer gesproken wordt met mensen met een beperking. Zo zorgen we ervoor dat toegankelijkheid en inclusie geborgd zijn en blijven.

Voor ons is ‘Inclusie’ geen apart dossier of beleidsveld, maar onderdeel van alle beleidsterreinen. Alleen zo zorgen we ervoor dat echt iedereen dezelfde kansen en rechten krijgt. Want een gemeente die bouwt aan een inclusievere samenleving, is een gemeente van ons allemaal.