Voor ik inhoudelijk verslag doe van deze vergadering, wil ik nog even terugkijken op het proces tot aan 28 november. Voor ik voorzitter werd, was het bestuur al in gesprek met het bestuur van de PvdA in de gemeente Tynaarlo. De gesprekken verliepen in goede sfeer en er werd gesproken over een routekaart naar een gezamenlijke lijst. De routekaart was door de landelijke besturen van GroenLinks en de PvdA opgesteld en verstrekt aan de afdelingen. Hierop stonden voorbeeld activiteiten en een tijdpad wanneer zaken geregeld moesten zijn. Een belangrijke mijlpaal was dat het besluit om met één lijst de verkiezingen in te gaan eind november/ begin december 2024 genomen moest zijn.
De gemeenteraadsfracties komen al nader tot elkaar. Ze overleggen over in te nemen standpunten en steunen elkaar onderling. De campagnes voor de provinciale verkiezingen en de Tweede Kamer verkiezingen worden gezamenlijk gevoerd en dat wordt door de deelnemers van beide partijen als zeer prettig ervaren.
Op de routekaart stonden voorbeelden van bijeenkomsten die konden worden georganiseerd en wanneer die bij voorkeur moesten plaats vinden. Het bestuur van de PvdA Tynaarlo gaf aan deze strikt te willen volgen. Als GroenLinks wilden we tijdens de ALV’s in Bunne in juni graag ook inhoudelijk met elkaar in gesprek. Maar omdat dat niet op de routekaart stond wilde het PvdA bestuur dit niet en werd het een gezamenlijke borrel na de afzonderlijke ledenvergaderingen.
Inhoudelijk zouden we met elkaar in gesprek gaan na de zomervakantie. Dit hebben we gedaan in september in Bunne en in november in Eelde op de bijeenkomst met Tim ‘S Jongers. Beide bijeenkomsten zijn goed bezocht en we zijn vooral in Bunne open met elkaar in gesprek geweest.
Op 28 november waren er hetzelfde gebouw twee ALV’s met als belangrijkste agendapunt de vraag of we met een gezamenlijke lijst de gemeenteraadsverkiezingen 2026 in gaan. Er was gekozen voor een strakke tijdsplanning met de stemming tussen 21:30 uur en 22:00 uur, zodat leden die van beide partijen lid zijn de gelegenheid hadden bij beide partijen hun stem uit te brengen.
Wij begonnen om acht uur en waren al snel door alle agendapunten heen. De uitleg over de gelopen routekaart was voor iedereen helder en behoefde geen nadere uitleg. De tijd tot de stemming hebben we gevuld met onderlinge discussies over allerlei onderwerpen. Ik heb er erg van genoten om eens met gelijkgestemden over de lelieteelt, het milieu en andere zaken die ons als GroenLinksers bezig houden te spreken.
De uitslag van de stemming was zeer duidelijk: alle 16 aanwezige leden stemden voor een gezamenlijke lijst met de PvdA. Dat gaf een positieve sfeer. Helaas duurde deze maar kort, want we hoorden dat de stemming bij de PvdA geheel anders was. Van de 22 aanwezigen stemden 19 tegen een gezamenlijke lijst en 3 voor. Vanuit de fractie en/of het bestuur was er een negatief stemadvies gegeven.
De uitleg die ik van André, de voorzitter van de PvdA in Tynaarlo, kreeg was dat het te vroeg was voor een gezamenlijke lijst en dat er te weinig tijd geweest was om aan elkaar te wennen. De komende tijd zouden we onze samenwerking kunnen intensiveren en naar elkaar toegroeien. Dan zouden we in 2030 één lijst kunnen hebben.
Dit was voor ons een deuk in het vertrouwen en ik heb aangegeven dat we ons als GroenLinks intern gaan beraden hoe we verder willen.
De afgelopen weken heb ik gebruikt om met Gea en Hans te spreken en zijn we als bestuur en een vertegenwoordiger van de fractie samen geweest. We voelden ons aan het lijntje gehouden. Er is veel tijd gestoken in een proces waarvan de uitkomst voor onze partner-in- spe eigenlijk al vooraf was bepaald. Achteraf gezien waren er wel signalen maar deze zijn niet als zodanig door ons geïnterpreteerd en door de PvdA niet openlijk uitgesproken.
We gaan nu de gemeenteraadsverkiezingen in met een eigen lijst en eigen programma. We gaan ervoor zoveel mogelijk stemmen binnen te halen om een zo groot mogelijke vertegenwoordiging in de nieuwe raad te krijgen. Een gezamenlijke campagne is momenteel niet aan de orde. Dat we als gevolg hiervan ook stemmen bij de PvdA weg halen, is een gevolg van de keuze van de PvdA leden.
Binnenkort ga ik in gesprek met de voorzitter van de PvdA en daar ga ik deze boodschap overbrengen. Dan stel ik ook de vraag hoe de PvdA het vertrouwen van ons GroenLinksers wil herstellen en weer op wil bouwen. Dat vertrouwen is noodzakelijk om het proces van samenwerken weer aan te gaan. Het doel moet toch zijn in 2030 wel met een gezamenlijke lijst de gemeenteraadsverkiezingen in te gaan.