Wat moeten we met alle cijfers over wantrouwen in de politiek?. Moeten we al dat wantrouwen negatief duiden of kun je er ook heel anders tegen aankijken?

Adriaan nam ons mee in het denken van de Franse politiek-filosoof Pierre Rosanvallon via diens boek De democratie Denken en koppelde dit aan een interview met Michael Sandel, een Amerikaanse Harvard hoogleraar in het TV programma Buitenhof.  
We zijn geneigd het huidige parlementaire stelsel als het resultaat van een lang proces te zien waarbij het steeds beter werd door een geleidelijke uitbreiding van het kiesrecht in de twintigste eeuw. We zijn er bijna, zo is dan de gedachte, misschien moet er nog wat aan gesleuteld worden maar dan is het klaar.

Democratie is nooit klaar zegt Rosanvallon. Om dat te zien is het verhelderend om onderscheid te maken tussen politiek; de formele democratie met haar politieke partijen en het politieke dat veel meer gaat over hoe mensen zich verenigen om een ideaal of een belang samen na te streven.
De samenleving blijft zoeken naar een democratische ordening van de kernwaarden van democratie, vrijheid, gelijkheid en gemeenschapszin. Democratie is niet statisch maar een dynamisch proces en de samenleving heeft veerkracht om zich aan te passen ook al lijken de tegenstellingen onoverbrugbaar.
Het voert hier te ver om heel diep in te gaan op alle aspecten van Rosanvallon’s gedachtengoed . De inleiding gaf wel veel voer voor de gesprekken aan tafel. Met name de vraag hoe we als GroenLinks lokaal bijvoorbeeld burgers meer regie geven over hun eigen omgeving of initiatieven beter ondersteunen. Kortom de aandacht wellicht wat meer van de politiek naar het politieke verschuiven.

Dat het thema ook bij GroenLinks/PvdA op de agenda staat zie je in de Abel Herzberg lezing van frans Timmermans en het verkiezingsprogramma.

De gemeenschap aan het roer heet hoofdstuk 3.3 met als titels:

  • Meer grond in gemeenschappelijke handen.
  • Een helpende overheid voor een coöperatieve samenleving.
  • Bloeiende gemeenschappen in de wijk.
  • Passende waardering voor vrijwilligerswerk.

De democratie is nooit af maar ik vind de stappen die in het verkiezingsprogramma worden benoemd en toegelicht wel krachtig. Nu er nog handen en voeten aan geven.

Tot slot: de keus om de formele delen van de ALV in tijd te beperken ten gunste van een inhoudelijk thema is heel goed bevallen. Mocht je een thema weten dat je graag eens wilt bespreken o de ALV: laat het weten!

Met dank aan Adriaan Ferf,

Geerte Binnema