De wereld is enorm in beweging, dat brengt onzekerheden en uitdagingen met zich mee. Hoe ziet de toekomst eruit? We weten het niet. Het is daarom van groot belang dat, waar we invloed hebben als gemeente, we deze ook pakken.
Deze begroting biedt daarvoor een goede basis vindt GroenLinks Tynaarlo. De genoemde waarden: ‘De buurt ziet naar elkaar om’, ‘Onze leefomgeving is en blijft duurzaam’, ‘Het dagelijkse leven moet betaalbaar blijven en we voelen ons thuis in onze gemeente’ helpen daarbij.
“Meer welzijn, minder zorg” ondersteunt GroenLinks dan ook van harte. Bewegen voor iedereen en elkaar ontmoeten zonder dat dit de inwoners direct iets kost past daarbij. Aansprekende voorbeelden zijn: aansluiting wandelknooppuntennetwerk, meer beweegparken, het vijverfestival, de keet van Tynaarlo, buitenspelen leuker maken, bibliotheken en ga zo maar door. De gedegen cultuurvisie, in ontwikkeling zijnde omgevingsvisie, … zijn cruciaal voor de juiste stappen nu en in de toekomst. Zorgen zijn er om de hoge energieprijzen. Naast de financiële druk kunnen er gezondheidsklachten ontstaan, vooral als je geen oplossingen ziet.
Het optimaal besteden van de gereserveerde € 500.000,= vindt GroenLinks belangrijk. Help inwoners met hulpmiddelen om te isoleren en geef inzicht hoe energie te besparen. Maak daarbij gebruik van de kracht van initiatieven uit de samenleving. De kosten per inwoner blijft dan beperkt, we kunnen meer mensen helpen en de sociale verbinding onder inwoners versterkt.
- Wanneer mogen wij het voorstel ontvangen en merken onze inwoners concreet iets, want de nood is hoog?
- Zijn er al verzoeken binnengekomen voor extra bijstand ‘eerste hulp bij geldzaken’ vanwege hogere energieprijzen?
De energiecrisis maakt ook duidelijk dat de energietransitie van groot belang is. Vergeleken met andere gemeenten lopen we achter. Zo werken in Friesland 17 gemeenten samen voor de inkoop en verduurzaming van energie. In Tynaarlo missen we zulke initiatieven en weten we nog steeds niet waar we panelenvelden en windmolens willen.
- Wat gaat u daaraan doen?
Een fijne leefomgeving is belangrijk en geld uit de begroting kun je maar één keer uitgeven. Dat brengt ons op het onderwerp GAE. GroenLinks mist de onderbouwing van de uitspraken over de waarde van het, al jaren, noodlijdend vliegveld. Een bedrijventerrein ziet GroenLinks niet als oplossing voor de problemen die er zijn.
- In welke mate is GAE van belang voor de infrastructuur en de inwoners van Noord-Nederland? Waar blijkt dit uit?
- Wat levert het alternatief van woningbouw op deze locatie op voor onze gemeente? Denk hierbij ook aan inkomsten voor de bakker, bouwbedrijven, ozb, horeca etc.
Het realiseren van de doelen genoemd in de begroting is afhankelijk van het aantrekkelijk zijn als gemeente voor personeel. We zien dat er ook bij ons problemen zijn om vacatures te vervullen en zien een risico bij de realisatie van de energietransitie.
- Wat is er tot nu toe gedaan of staat in de planning om een aantrekkelijke werkgever te zijn en te blijven?