Hij is geboren in een traditioneel gereformeerd gezin in Holwierde, een dorpje vlak bij Delfzijl.  Aandacht voor natuur en milieu is hem met de paplepel ingegoten.  Zijn vader had veel belangstelling voor planten. Arie herinnert zich nog de kas met cactussen van zijn vader. Zelf heeft hij achter zijn huis een moestuin, waar hij graag in werkt.

Na een opleiding tot medisch-analist heeft Arie in het Martiniziekenhuis gewerkt. Na 10 jaar stapte hij over naar het laboratorium van waterbedrijf Groningen in de Punt waar hij o.a. werkte mee aan het onderzoek naar pesticiden in het water.
“Ik ben begonnen in de” harde kant” van het bedrijf”. Via de ondernemingsraad groeide zijn belangstelling voor de “zachte kant”; het  motiveren en begeleiden van medewerkers als personeelsfunctionaris. Hij heeft zijn carrière bij de gemeente als kwaliteitsmanager afgesloten. Een combinatie van “hard en zacht”  zo zegt hij. Het gaat dan om de processen zo goed mogelijk in beeld te brengen en te verantwoorden wat je doet maar je doet dat met de mensen die het uitvoeren. Arie heeft altijd met veel plezier gewerkt; van werken met materie naar werken met mensen.

Hoe ben je bij GroenLinks terecht gekomen?

Vanuit een loopbaan-oriënterings-traject ben ik bij GroenLinks terecht gekomen.  Ik vroeg me in die tijd af waar voor mij nog de uitdaging lag.  Uiteindelijk zocht ik de uitdaging niet in het werk. Het bleek de politiek: betekenisvolle veranderingen mede vormgeven, de wereld ietsje beter maken. Gezien mijn belangstelling voor de problemen in de wereld zoals het omgaan met het milieu lag GroenLinks als partij voor de hand.

Ik ben begonnen als secretaris van het bestuur en ben daarna samen met Klaas Kuipers raadslid geworden in de nieuwe gemeente Tynaarlo (samenvoeging van drie gemeenten in 1998).  Na drie termijnen vond ik dat ik plaats moest maken en ben ik voorzitter van het provinciebestuur van GroenLinks Drenthe geworden. Dit heb ik zeven jaar gedaan. Nu ik bijna met pensioen ben hoop ik weer terug te keren in de gemeentepolitiek. De lijst is een mooie combinatie van ervaren en nieuwe mensen.

Wat moet er de komende tijd gebeuren in Tynaarlo?

De energietransitie zal in de komende raadsperiode prioriteit nummer één zijn. Energie is wat me al jaren bezighoudt als voorzitter van de Energiecoöperatie Drentse Aa.

Er zijn in de gemeente al wel plannen en procedures voor de energietransitie, waarin ook staat dat het van onderaf moet komen, maar het heeft zich nog niet vertaald in concrete uitvoering. En dat verschil wil Arie graag in de raad maken.

Ik zie de gemeente als een soort makelaar van de energietransitie: duidelijk het gewenste resultaat aangeven, mensen bij elkaar brengen en geld vrijmaken voor initiatieven. Maar ook als gemeente het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld gebouwen verduurzamen. En als voorwaarde een goed functionerende ambtelijke organisatie. Nu drijft het nog volledig op vrijwilligers.

Er zijn in de gemeente al mooie voorbeelden van burgerinitiatieven, zoals het buurtteam De Vledders in Vries. De gemeente moet mensen met een smalle beurs helpen zodat ook zij mee kunnen doen en kunnen besparen op energie.

We kunnen het niet meer voor ons uitschuiven! Over vier jaar moeten er meer wijken gezamenlijk energiebesparende maatregelen hebben genomen, of bereid zijn te nemen. De gemeente moet dit faciliteren. We moeten het met elkaar doen.

Waarin zijn wij onderscheidend als GroenLinks?

Veel GroenLinks leden en sympathisanten zijn betrokken bij energietransitie initiatieven. Niet alleen woorden, maar ook daden. Hoewel andere partijen nu de relevantie van de energietransitie inzien, blijft het nog vaak bij woorden alleen.

De inspiratie om door te gaan haal ik uit het zichtbare resultaat. De energiecoöperatie Drentse Aa wordt steeds groter. Steeds meer mensen worden enthousiast om mee te doen, ook bij buurtinitiatieven en dat maakt jezelf ook weer enthousiast.