De gemeente en het terrein van de Prins Bernardhoeve:
Een jarenlange soap van niet nagekomen afspraken en een ingetrokken vergunning.
Lees hier wat Klaas Kuipers erover schrijft:
In het Dagblad van het Noorden las ik onderstaand stukje:
Lezer uit Zuidlaren wil graag meedenken over het veelbesproken lege terrein van de Prins Bernhardhoeve in zijn woonplaats. ,,Al meer dan tien jaar wordt er gesteggeld over wat daar wel of niet moet komen. Mijn idee is om er een gezondheidscentrum te bouwen. Zoals bijvoorbeeld onlangs in Emmen is gerealiseerd op de plek van voormalig kerkgebouw De Voorhof. Een plek waar huisartsen, fysiotherapie en apotheek gecentraliseerd zijn. Praktisch en fijn voor de bezoekers, patiënten en de zorgverleners. Denk bijvoorbeeld aan de beschikbare parkeerruimte en de waarneming bij ziekte of vakantie van de zorgverlener.’’
Het bewijst maar weer eens dat inwoners best betrokken zijn met hun omgeving. Ze hebben vaak slimme ideeën en mooie oplossingen. Daar zullen we veel meer gebruik van moeten maken.
Inhoudelijk legt deze inwoner de vinger op een zere plek. Meerdere malen is gepoogd om te komen tot een groepspraktijk/gezondheidscentrum in Zuidlaren. Helaas strandde dat steeds weer op de onwil van de diverse partijen om daar aan mee te werken. Ieder wilde zijn eigen ‘toko’ houden. Het probleem is dat we het hebben over zelfstandig ondernemers. Die kun je niet dwingen tot samenwerken of het maken van kosten. Ieder van hen heeft geïnvesteerd in zijn of haar pand, diverse huisartsen hebben hun praktijk aan huis. Ga je van hen verlangen om een plek te huren in een gezamenlijk onderkomen dan zijn daarmee kosten gemoeid. En daar gaat de politiek niet over, je kunt ze niet dwingen.
Maar kan er dan niets veranderen? Zoals bekend is de ‘consument’ machtig, zij kunnen een merk groot maken of afbranden. Hier liggen mogelijkheden voor de inwoners/gebruikers van de betreffende diensten. Die zouden de handschoen kunnen oppakken en hun zorgverleners laten weten dat de huidige situatie niet meer van deze tijd is. By the way: waarom kun je in b.v. Zuidlaren niet kiezen naar welke apotheek je wil. Doordat er slechts keuze is uit één heeft deze een monopolie en is de gebruiker geheel overgeleverd. Er is veel te zeggen voor een ‘gezondheidscentrum’ maar dan zullen ‘de neuzen allemaal dezelfde richting op moeten’ en zullen mensen over hun ‘schaduw heen moeten stappen’.
Gebeurd er dan niets? Jazeker wel, in De kazerne zijn een tandartsenpraktijk en een fysio praktijk naast elkaar gevestigd en hebben ze een gezamenlijke wachtkamer. Het kan dus wel als de wil er is.
En de gemeente? Die zou kunnen faciliteren.