Een plan dat rekening houdt met de behoeften en verlangens van de verschillende leeftijdsgroepen en achtergronden. Met veel groen, veel ontspanningsmogelijkheden en veel variatie. En flexibiliteit was een van de uitgangspunten van Aat Vos bij de inrichting van het centrum. Een centrum bouw je voor generaties. Wat er staat breek je niet zo maar weer af. Maar door de tijd veranderen behoeften en mogelijkheden; dan moet je gebouwen aan kunnen passen en nieuwe functies kunnen geven; van winkel naar woonhuis of andersom.

Met de presentatie aan de gemeenteraad was de kous nog niet af. Voor het plan definitief wordt en het college zal worden aangeboden kregen inwoners op 29 en 30 september in het Loughoes gelegenheid nog een keer met Aat Vos in discussie te gaan. Ik trof zo’n 10 a 15 geïnteresseerden aan en viel meteen met mijn neus in de boter; een aantal inwoners van de Kosterijweg vroegen Aat waarom deze, toch vroeger zo belangrijke weg in het dorp buiten de plannen was gehouden. Zij wezen hem op het risico dat de Kosterijweg een drukke doorgaande route zou worden als het verkeer van de Hoofdweg volgens het plan over het parkeer terrein zou worden geleid. Dat het ook anders zou kunnen bijvoorbeeld door de Kosterijweg in het plan op te nemen en er een doodlopende weg van te maken. Hun opmerkingen sneden duidelijk hout en Aat zegde toe dat hij ze mee zal nemen bij de vaststelling van het uiteindelijke plan.  

Aat heeft de inwoners actief opgezocht: Op de jaarmarkt nodigde hij mensen uit voor gespreksgroepen en om naar het Loughoes te komen. Hij wachtte niet af maar ging erop af. Hij is er daardoor in geslaagd veel mensen te mobiliseren, de meningen en ideeën die leven in het dorp naar boven te halen en te verwerken in een plan en draagvlak te krijgen. Een uitstekende vorm van het betrekken van inwoners bij beleidsvorming. Niet kijken wie er komt maar actief op zoek. Dit zou de gemeente vaker moeten doen bij grote projecten! 

Niet iedereen zal het met alles eens zijn. Moet bijvoorbeeld de appelbomentuin wijken voor een cultuurhuis? En passen de Bibliotheek, het Klompenmuseum en andere culturele functies wel in het geplande Cultuurhuis? Er zal zeker nog heel wat water door de Rijn moeten stromen voor er een door de gemeenteraad goedgekeurd plan ligt, voor er met de grondeigenaren overeenkomsten zijn gesloten en met de uitvoering begonnen kan worden. Maar al met al een groot compliment aan Aat Vos en zijn staf. En een compliment voor het college die hem deze opdracht gaf en er in geslaagd lijkt eindelijk de ontwikkeling van het centrum Eelde vlot te trekken.

Enkele mensen aan een tafel bij de inloop voor centrum Eelde