Er werd aan de raad uitleg gegeven over het onderhandelingsakkoord dat 6 partijen inmiddels bereikt hebben: Het Drents Landschap neemt de gebouwen en de gronden over en gaat die beheren, Het Drents Museum neemt de Buitenplaats over en gaat er met Eelde prachtige exposities programmeren. Provincie Drenthe, Gemeente Tynaarlo, Drents Landschap en Drents Museum gaan investeren in het plan.
Er werd een inspirerend toekomstperspectief door de sprekers ontvouwd o.a. door Harry Tupan, directeur van het Drents Museum. Nu maar hopen dat de raad ook akkoord gaat. Er zit namelijk wel een financieel plaatje aan gekoppeld. De gemeente Tynaarlo zal meer moeten bijdragen dan ze nu doet. En daarnaast willen we natuurlijk ook het Cultuurhuis dat ingetekend staat in het Centrumplan Eelde, met daarin de bibliotheek, ontmoetingshuis en Klompenmuseum.
Kan dat dan allemaal? Wij zeggen JA. De uitgaven van de gemeente Tynaarlo aan cultuur liggen op een bedroevend laag niveau, het laagste van in ieder geval de noordelijke gemeenten in Drenthe (€ 33,- per inwoner). Tegelijk zijn er alleen in Eelde al 3 musea van naam: Vosbergen, Buitenplaats, Klompenmuseum. Musea die met inzet van honderden vrijwilligers draaiende worden gehouden of net niet, zoals blijkt bij de Buitenplaats. Een structurele verhoging van de gemeentelijke bijdrage aan Cultuur is echt op zijn plaats!
Verdere ontwikkeling naar een Drents Museum De Buitenplaats, samen met het Nijsinghuis het Ensemble genoemd, is daarnaast van belang voor de stimulering van het Centrumplan Eelde, zo werd nog opgemerkt. Een grotere toestroom van bezoekers van buiten stimuleert de komst van een divers winkelaanbod, ook kleinere winkels naast de gebruikelijke ketens als HEMA en supers als JUMBO en LIDL. En dat willen inwoners graag, is gebleken uit de peilingen die Buro Includi heeft gedaan bij hun onderzoek voor het Masterplan Centrum Eelde. Een win-win dus.
Zie de website van de gemeenteraad voor meer informatie over Drents Museum De Buitenplaats.