Het resultaat is een dorpenstructuur omringd door een fenomenale verzameling landschappen met grote afwisseling: hoog en laag, droog en nat, oud en nieuw. Een dubbeldorp om te koesteren en behoedzaam door te ontwikkelen vanuit de eigen landschappelijke waarden.
Het rapport beschrijft de cultuur-historische waarden van het centrum zoals de oude routes, de pandsgewijze bebouwing, de sfeerbepalende beplanting met eiken en lindes en de bestaande monumenten waaronder naast de kerk ook bijvoorbeeld een oud kosterij huisje.Maar er zijn voldoende ’fricties’ zoals de lege terreinen, het verlies aan identiteit van de Hoofdweg, de grote vlakte van de parkeerplaats, niet passende bebouwing.
Er worden een 13-tal concrete uitgangspunten voor de ontwikkeling van het centrum gegeven. Er wordt zoveel mogelijk uit gegaan van de historische gelaagdheid die in de loop van de eeuwen is gegroeid, niet om terug te bouwen wat was maar om gevoel te houden bij de maat en schaal van dit historische deel van Eelde. Dus kleinere individuele huizen met puntdaken met eventueel daarachter maar uit het directe zicht hogere bouw in plaats van grote appartementengebouwen, herstel van goede (zicht) verbindingen tussen Hoofdweg en het winkelgebied aan de parkeerplaats en toevoeging van sociale functies.
Deze uitgangspunten zijn uitgewerkt in ruwe schetsen voor een vernieuwd centrum en een ímaginaire wandeling’ door het ‘nieuwe centrum’. Een mooi centrum waar je graag komt, om te winkelen maar ook om te ontmoeten en te ontspannen. Een centrum dat waarde aan het dorp toevoegt en waar we decennia mee vooruit kunnen.
De ‘proof of the pudding is in the eating’: neemt het gemeentebestuur de regie en houdt het de rug recht; vindt het een weg om met de grondeigenaren tot overeenstemming te komen of winnen de korte termijn economische belangen en worden we toch opgezadeld met nieuwe dozen en schaal overschrijdende bebouwing? Een mooie taak voor de fractie om hierop toe te zien.