In december 2024 bestond COC-regio Drenthe & Groningen 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan verscheen een interview met de voorzitter in het Dagblad van het Noorden. Daarin komt naar voren dat er in 75 jaar veel veranderd is: Lag de focus in het begin op homo’s, lesbiennes en biseksuelen, ligt de afgelopen jaren het accent op genderdiversiteit en de acceptatie ligt op dat vlak een stuk lager. Gesteld wordt dat het onderwerp polariserend werkt en dat er zelfs sprake is van achteruitgang op het gebied van acceptatie. Door de zichtbaarheid te vergroten en de goede discussie te voeren hoopt de belangenorganisatie de acceptatie te vergroten.
Naar aanleiding van dat artikel heeft de Groenlinksfractie stil gestaan bij de zichtbaarheid van de LHBTIQ+ gemeenschap in onze gemeente en ons enthousiasme stroomt daar niet van over. Oke, we hebben een regenboogvlag die we af en toe eens laten wapperen en in het afgelopen jaar is er in Eelde-Paterswolde zelfs een eerste Pride georganiseerd. Maar permanente uitingen ontbreken. Zo zijn er geen regenboog oversteekplaatsen en/of regenboog bankjes.
Daarnaast vroegen wij ons af of er in onze gemeente aandacht wordt geschonken aan Paarse Vrijdag: Een dag dat scholen op een positieve manier aandacht besteden aan seksuele diversiteit en genderdiversiteit. Want een veilige schoolomgeving is belangrijk voor iedereen.
Volgens GroenLinks wordt er door het ontbreken van deze uitingen in onze gemeente onvoldoende de discussie gevoerd over LHBTI+ gemeenschap en wordt er onvoldoende gewerkt aan de acceptatie van deze groep.
Wij stelden daarom de volgende vragen:
- Bent u het met ons eens dat permanente uitingen van de LHBTI-gemeenschap in onze gemeente ontbreken? Dat daarmee de discussie over LHBTI onvoldoende gevoerd wordt in onze gemeente?
- Bent U bereid om in de drie grote kernen, Zuidlaren, Eelde-Paterswolde en Vries, een bank (op een zichtbare plek in de kern) te verven in de kleuren van de regenboog.
- Deelt u onze mening dat juist paarse vrijdag of een dergelijke activiteit rond dit thema van belang is voor de bewustwording bij onze jeugd.
- Bent u bereid om met de scholen in gesprek te gaan om ze aan te sporen hier meer aandacht aan te schenken.
Reactie van het college:
In de beantwoording op onze vragen geeft het college aan dat zij onze zorgen delen over het ontbreken van permanente uitingen ter bevordering van de zichtbaarheid van de LHBTI+ gemeenschap. In de recent vastgestelde visie op inclusie is de LHBTI+ gemeenschap expliciet als aandachtspunt opgenomen. Momenteel werkt het college aan de uitwerking van deze visie in een Lokale Inclusie Agenda.
Het college staat daarnaast open voor overleg met de LHBTI+ gemeenschap om te komen tot permanente uitingen die daadwerkelijk steun bieden en de acceptatie vergroten. Bij het overwegen van fysieke uitingen, zoals regenboogbanken, benadrukt het college dat deze als ondersteunend moeten worden ervaren door de LHBTI+ gemeenschap.
Wat betreft bewustwording bij de jeugd, erkent het college het belang van activiteiten zoals Paarse Vrijdag. Scholen in Tynaarlo besteden hier al aandacht aan, en het college is bereid om in gesprek te gaan met scholen om dit verder te stimuleren.
Onze inzet
GroenLinks Tynaarlo blijft zich inzetten voor een inclusieve gemeente waar iedereen zichzelf kan zijn. We volgen de ontwikkelingen op de voet en zullen blijven pleiten voor initiatieven die de zichtbaarheid en acceptatie van de LHBTI+ gemeenschap bevorderen.
Bekijk hier alle gestelde vragen en antwoorden.