“ Mijn drijfveer om actief in de politiek te worden is de kloof tussen burgers en de politiek te verkleinen, zodat de inwoners meer betrokken worden bij de lokale politiek”. ”

Was je altijd al politiek geïnteresseerd

Ik heb de belangstelling voor de politiek van huis uit meegekregen. Mijn vader was  niet  politiek actief maar wel heel geïnteresseerd. Hij was  geen lid van een partij maar zat in de PvdA hoek. We keken naar politieke programma’s als Den haag Vandaag. De belangstelling is altijd gebleven; altijd naar politieke debatten blijven kijken. Vanwege mijn drukke werkzaamheden  ben ik lange tijd  niet politiek actief geweest.

 Je werkte bij de Koninklijke Marechaussee; wat trok je aan in dat werk?

Ik vond het een mooi beroep en maatschappelijk belangrijk. Ik heb eerst bij de politie gesolliciteerd, maar werd afgewezen omdat ik nog te jong was. Hierna heb ik bij de Koninklijke Marechaussee gesolliciteerd en ben daar bijna 38 jaar gebleven. Het is een organisatie met veel verschillende functies ook op verschillende plekken in Nederland en zo ben ik  na verloop van tijd  weer in het noorden terecht gekomen.

Bij de Marechaussee verwacht je niet direct een GroenLinkser; dat is de beeldvorming

De Marechaussee is gelukkig ook een doorsnee van de samenleving, dus wat  mij betreft klopt dat beeld niet. Ik heb er voor gekozen om tijdens mijn werk onafhankelijk te blijven. Actief met politiek bezig zijn vind ik dan niet goed samengaan. Toen ik met functioneel ontslag ging begon ik eraan te denken politiek actief te worden. Ik zag op een gegeven moment een advertentie van Prodemos*[1]  op de site van de gemeente. Ze gaven een cursus Politiek Actief. De Noord-Drentse gemeenten organiseerden dat samen in Assen. Het duurde vijf avonden en daarna ging je stage lopen bij een partij. Klaas Kuipers, raadslid GroenLinks, was er bijna elke avond. Het klikte en ik heb bij GroenLinks stage gelopen. Je kreeg na afloop ook een getuigschrift van deelname, dat werd uitgereikt tijdens een raadsvergadering. Ik ben hierna lid van GroenLinks geworden en bij de fractie gebleven, eerst als steunfractie lid later als raadslid.

Had het ook een andere partij kunnen zijn?

Nee eigenlijk niet alhoewel ik in het verleden wel op verschillende partijen heb gestemd. D’66 sprak mij wel aan toen Jan Terlouw de partij leidde. De partij is in de loop der jaren veel liberaler geworden. Wat mij in GroenLinks aanspreekt is dat ze ook echt de economie anders willen inrichten. Je ziet de verschillen in rijkdom groeien en daar moet echt iets aan gebeuren. Je ziet het afgelopen jaar dat D’66 niet echt weet wat ze wil. Ze hadden GroenLinks en de PvdA niet los moeten laten. Het gaat nu gewoon door zoals het de afgelopen jaren is gegaan. En dat alleen uit angst voor het verlies van kiezers.

Wat moeten we in Tynaarlo de komende vier jaar bereiken?

Het begint met de energietransitie of eigenlijk de warmtetransitie. Daarmee kom je achter de voordeur. Isoleren van woningen, zonnepanelen en warmtepompen.  Dat komt op gang. Je moet met de burgers overleggen hoe je dat gaat aanpakken. Nieuwe wijken worden al gasloos gebouwd en dat is een goede zaak maar het gaat om de wijken waar nog veel moet gebeuren.

Midden Drenthe heeft dat al aangepakt door de samenwerking met energiecoöperaties en Energie van Ons[2]. Burgers profiteren mee van de opbrengsten van zonnepanelen.

Ben jij een onderzoeker die de dossiers grondig bestudeerd?

Ik wil altijd weten hoe de zaak in elkaar zit. Dat deed ik ook in mijn werk. Ik wil wel weten of bijvoorbeeld zaken opnieuw worden aangekaart die al afgehandeld zijn. Je moet wel helder krijgen waar het echt om gaat. Soms heb je ook specialisten nodig die je helpen een situatie te begrijpen. Dat beeld en geluid heb je er wel bij nodig.

Ik kwam in aanraking met een groep in Eelde die de  snelheidsgrens op de weg terug wilden hebben naar 50 kilometer. Dan denk ik mee hoe ze die wens zo effectief mogelijk onder de aandacht van de gemeente krijgen. Als het nodig is breng ik zo’n groep in contact met een ambtenaar of wethouder en het lukt dan soms ook wel om te bemiddelen. Mensen doen dat zelf , je doet niet meer dan informatie geven en zo nodig  begeleiden. Buurten in een vroeg stadium betrekken bij een besluit werkt gewoon dat hadden ze in de besluitvorming rond de supermarkt Ter Borch ook moeten doen. We moeten dan de besluitvorming van de Raad anders inrichten door in commissies burgers meer ruimte te geven om mee te denken. Mijn drijfveer om actief in de politiek te worden is de kloof tussen burgers en de politiek te verkleinen, zodat de inwoners meer betrokken worden bij de lokale politiek.

 

[1] ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en Europa.

[2] Energie VanOns werkt net even anders dan andere energiebedrijven. In de eigen buurt wekken energiecoöperaties met zonneparken, zonnedaken en windmolens de lokale stroom op. Lokaal opgewekt en lokaal geleverd. Het mooie is dat de opbrengsten via de energiecoöperaties worden besteed aan duurzame projecten in de eigen buurt.