Drenthe wil van bermen en oevers paradijsjes voor bijen en vlinders maken.
Bermen en oevers worden mogelijk omgetoverd tot paradijsjes voor bijen.
Worden de Drentse wegbermen en beekoevers omgetoverd tot bloemrijke paradijsjes voor insecten? Als het aan drie waterschappen, provincie en acht Drentse gemeentes ligt wel.
Zij tekenen komende donderdag een afsprakenkader. Plaats van handeling is De Veldhoeve, thuishonk van IVN natuureducatie in Orvelte.
Leve de biodiversiteit
Leve de biodiversiteit, luidt het gezamenlijke motto. Genoemde partijen willen met een pakket maatregelen de leefomgeving van bijen, vlinders en andere insecten verbeteren. Dat is hard nodig nu er ten opzichte van dertig jaar geleden nog maar een kwart van de populatie insecten over is. Vlinders en bijen ruimen massaal het veld, met name in agrarisch landschap. Vogelsoorten en vleermuizen dreigen uit te sterven.
Alarmbellen bij politiek
Dat besef deed de alarmbel in de provinciale politiek rinkelen. Het leidde in juni 2017 tot de aangenomen motie Boerenlandvlinders in de Drentse Staten, ondertekend door GroenLinks, PvdA, D66, SP en PVV. Daarin werd het College van Gedeputeerde Staten opgeroepen een breed gedragen plan op te zetten ter bevordering van de biodiversiteit. Na bijna anderhalf jaar vloeit het afsprakenkader daar uit voort.
Ambities
Ecologisch beheer van bermen, oevers en taluds wordt speerpunt. Alle partijen maken jaarlijks kenbaar wat hun ambities zijn. Te beginnen volgend voorjaar. Het publiek wordt op de hoogte gehouden van de geboekte resultaten. Dat gebeurt elk jaar op de internationale dag van de biodiversiteit in mei.
Alle bermen en oevers zijn kansrijk’
,,Een heel grote kans.” Zo ziet Marit Stokkentreeff van IVN Drenthe het convenant. ,,Alle bermen en oevers zijn kansrijk. Er liggen kilometerslange stroken die een geschikte voedingsbodem zijn voor een inheems bloemrijk mengsel. Hoe diverser, hoe beter. Maar het is ook een kwestie van mindset. Als gemeentes de bermen bloemrijker maken, wordt dat als rommelig ervaren. Je komt al een heel eind als je niet tegelijk alles vlak maait. Als het waterschap eerst de ene oever maait en enige tijd later de andere voorkom je dat insecten in één klap geen beschutting meer kunnen vinden.”
Namens de fractie van GroenLinks Tynaarlo,
Klaas Kuipers.
Fractie voorzitter.