GroenLinks vraagt in de brief onder andere extra aandacht voor Natuur & Landschap en vraagt extra overzicht op het bouwbeleid.
Voorzitter,
Door het huidige kabinetsbeleid worden alle gemeenten, waaronder Tynaarlo, gedwongen maatregelen te nemen, zoals te zien zijn in de voorliggende najaarsbrief en de begroting 2021, die in het nadeel van hun inwoners uitvallen. Als complicerende factor komen de Corona maatregelen hier nog bovenop.
Aangezien van gemeenten wordt verwacht dat zij een sluitende begroting aanleveren, worden zij door deze situatie vergaande beperkt in hun vrijheid van handelen. De druk op het gemeentelijke apparaat wordt hierdoor eveneens vergroot.
GroenLinks streeft er naar dat een nieuwe regering na de verkiezingen tot inzicht zal komen dat deze situatie, waarbij landelijk beleid indirect tot extra lasten leidt voor inwoners, onhoudbaar is.
Als gemeenten landelijke taken overnemen, dienen ze ook voldoende middelen te krijgen om deze naar behoren uit te voeren.
Op pag. 14 bij hoofdstuk 5; Sport, Cultuur en Recreatie staat ‘Natuur en landschap/Vitaal Platteland’ vermeld. Waarom valt dit onder dit hoofdstuk? Ziet het college dit als een soort vrijetijdsbesteding of culturele uiting? Zou het niet tijd worden om het als een belangrijk onderdeel te zien van beleid op het gebied van klimaat en milieu? En daar een apart hoofdstuk van te maken want de komende jaren wordt dit steeds belangrijker.
Voor 2021 zullen de volgende thema’s binnen de gemeente extra aandacht vragen;
* Sociaal domein
* Uitvoering van het programma duurzaamheid
* Centrum Eelde
* PBH terrein en centrum Zuidlaren
* Mobiliteit m.n. verbetering OV en fietspaden/verbindingen * Toekomst GAE
* Burgerparticipatie
Dit zal het nodige vragen van de organisatie die nu al alle zeilen bij moet zetten.
Voor de volkshuisvesting is het aantal bouwinitiatieven voor de hele gemeente groot en divers te nemen, maar de presentatie is niet overzichtelijk. De fractie van GroenLinks hecht eraan dat er voldoende huur- en koopwoningen in de gemeente zijn, dat de koopwoningen in drie verschillende prijsklassen beschikbaar komen en de huur van de te huren woningen ook in diverse prijsklassen is te verdelen. De vraag is of daar bij het verstrekken van de bouwvergunningen voldoende rekening mee gehouden wordt en of er een beter overzicht kan komen betreffende de bouwinitiatieven v.w.b. Locatie, omvang, huur/koop en geplande prijzen.
Tot slot,
De najaarsbrief geeft helder aan waar de opgaven voor de komende jaren liggen.
En dat vraagt het maken van keuzes. Het college is een nieuwe weg ingeslagen.
De voorliggende begroting is een breuk met het verleden.
Daar waar in het verleden in het sociaal domein alles werd afgewogen en afgerekend binnen het domein terwijl alle andere sectoren in zijn totaliteit werd beschouwd, kiest het college er nu voor het sociale domein ook als onderdeel van het geheel te beschouwen.
Het is terecht dat niet alle tekorten op het sociaal domein worden afgewenteld.
Dit is duidelijk in afwijking met de perspectieven nota maar het gaat om het geheel van de gemeente en willen we Tynaarlo een gemeente laten zijn waar het goed wonen, werken en recreëren is dan delen we de lasten en zorgen we voor een evenwichtige begroting.
Daar is het college, wat GroenLinks betreft, in geslaagd.