Bijdrage voor 1e termijn 13 november 2018
- Sociaal Domein
De financiering voor het sociale domein is bij alle gemeenten een grote uitdaging. In plaats van te bezuinigen heeft het college, tot grote tevredenheid van de GroenLinks fractie, besloten om de tekorten in dit domein in 2019 en 2020 te financieren uit de Argi. Dit om ervoor te zorgen dat de zorglevering verzekerd blijft.
Om de Argi niet uit te putten heeft het college besloten onderzoek te doen naar de mogelijke oorzaken. Met de resultaten van dit onderzoek, wil zij een instrument in handen hebben die sturing en ondersteuning kan geven in haar onderhandeling met Den Haag om meer geld te genereren.
De vier belangrijke onderwerpen zijn Duurzaamheid, Omgevingswet, Cultuur en Sociaal domein
- Duurzaamheid
In de begroting wordt duurzaamheid door alles heen meegenomen.
De energietransitie is een enorm project voor gemeenten en zal een zorgvuldige inzet vragen. Ook de Omgevingswet zal hiervan een instrument zijn. In 2019 wordt een integraal beleid opgesteld waardoor elke beleidsontwikkeling wordt getoetst aan duurzaamheid.
De eerste stappen zijn gezet: 22 laadpalen, afvalbeleid, biodiversiteit, investeren in openbare gebouwen, openbaar vervoer en kleine transferia.
Dat is een vooruitziende visie, die het belang van deze transitie benadrukt. Een compliment aan het college is hier op zijn plaats.
Om intern een eerste stap te zetten dient GroenLinks een motie duurzame voertuigen in, die mede ondersteund wordt door Leefbaar Tynaarlo en D66.
De fractie van GroenLinks kijkt dan ook uit naar de herziening van de duurzaamheidsvisie en het uitvoeringsplan in 2019. De raad pakt hier zijn rol en bijdrage via de werkgroep duurzaamheid. Hierin zal hij zijn ambities vertalen richting college. Duurzaamheid gaat iedereen aan. De fractie van GroenLinks vraagt het college om deze ambities te faciliteren.
De vier belangrijken zijn Omgevingswet, Cultuur, Sociaal domein en Duurzaamheid
- Omgevingswet
Van de vier belangrijke punten krijgt de omgevingswet in de begroting de minste aandacht. De wet zal in 2021, dus nog tijdens deze raadsperiode, ingevoerd moeten zijn en dat betekent dat er nog een flinke aangepak nodig is, bijvoorbeeld met het maken van de omgevingsvisie. De indruk bestaat dat na een aanvankelijk enthousiasme deze visie uit de belangstelling is geraakt en dat terwijl juist het onderdeel burgerparticipatie aan de beurt is. Het lijkt verstandig de raadswerkgroep omgevingsvisie weer te activeren. Om deze wet dan af te doen met een PM post in de begroting is enigszins mager. Gezien de gestelde ambitie en de opmerking dat de implementatie van de omgevingswet als een majeur project gezien wordt, zal er toch een post voor de omgevingsvisie moeten worden opgenomen in de begroting.
De fractie van GroenLinks wil gaarne vernemen hoe het college de werkzaamheden voor dit majeur project in 2019 wil bekostigen.
De vier zijn Cultuur, Sociaal domein, Duurzaamheid en Omgevingswet.
- Cultuur
De gemeente Tynaarlo is een jaar lang, van medio 2017 tot medio 2018 culturele gemeente van Drenthe geweest. Het resultaat daarvan is voor het college mede de drijfveer geweest om het culturele beleid, dat door de vele bezuinigingen bijna tot nul was gereduceerd, nieuw leven in te blazen. Daarnaast is gebleken dat de inwoners van de gemeente voor goede culturele manifestaties warm te krijgen zijn.
De fractie van GroenLinks is verheugd dat dit nieuw culturele beleid in deze begroting een ruime plaats krijgt toebedeeld en hoopt dat op deze wijze een goede inhaalslag gemaakt kan worden.
Het lijkt wel zaak om de in de begroting genoemde ambities zonder verder uitstel na te streven, om te voorkomen dat beleid en enthousiasme weer in de kiem gesmoord worden.
De fractie van GroenLinks wil in dit kader een motie indienen over reclame voor niet-commerciële activiteiten en een motie tot sponsoring van het Bloemen Corso in Eelde.